Oplossing voor uw bedrijf

Wat is robots.txt?

Robots.txt is een bestand dat wordt gebruikt door websites om zoekmachines te instrueren over welke delen van de site wel of niet gecrawld mogen worden. Dit bestand is van cruciaal belang voor website-eigenaren en SEO specialisten, omdat het helpt bij het beheren en controleren van de toegang die zoekmachines hebben tot bepaalde delen van de website.

Hoe werkt Robots.txt?

Robots.txt maakt gebruik van een standaard genaamd het “Robots Exclusion Protocol”. Dit protocol bestaat uit regels die aangeven welke zoekmachine robots toegang hebben tot welke delen van een website. Door specifieke instructies te geven, zoals “Disallow” of “Allow”, kunnen websitebeheerders bepalen hoe zoekmachines hun site indexeren.

Robots.txt en SEO

Een goed geconfigureerd robots.txt-bestand is essentieel voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit bestand helpt bij het sturen van zoekmachines in welke delen van de website ze wel of niet moeten indexeren. Het correct gebruiken van robots.txt kan de kwaliteit van de indexatie verbeteren en daarmee indirect de zichtbaarheid van de website in zoekresultaten bevorderen. Het zorgt ervoor dat zoekmachines zich focussen op het indexeren van de meest waardevolle en relevante content.

De rol van robots.txt in SEO strekt zich verder uit tot het beheer van crawlers. Een cruciaal aspect hiervan is het voorkomen van overbelasting van de server door crawlers, wat vooral belangrijk is voor grote websites met veel pagina’s. Door bepaalde delen van de site uit te sluiten, kan een websitebeheerder voorkomen dat crawlers onnodige serverbronnen verbruiken. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke delen van de site efficiënter worden gecrawld en geïndexeerd, wat de algehele SEO prestaties ten goede komt. Daarnaast draagt een goed beheerde robots.txt bij aan het voorkomen van indexatie van pagina’s met duplicaat inhoud of lage waarde, wat weer bijdraagt aan een helderdere en meer gefocuste SEO strategie.

Veelgemaakte fouten met Robots.txt

Het verkeerd gebruiken van robots.txt kan leiden tot ongewenste SEO-problemen. Enkele veelvoorkomende fouten zijn het per ongeluk blokkeren van belangrijke website-onderdelen of het toestaan van indexatie van gevoelige of dubbele inhoud. Het is daarom belangrijk om het robots.txt-bestand zorgvuldig te beheren.

Robots.txt en websitebeveiliging

Het is belangrijk om te begrijpen dat robots.txt niet bedoeld is als een beveiligingsmaatregel voor websites. Hoewel het bestand zoekmachines kan instrueren om bepaalde pagina’s niet te crawlen of te indexeren, is het geen effectieve methode om gevoelige informatie te beschermen. Dit komt omdat niet alle crawlers de instructies in robots.txt volgen, met name kwaadaardige bots. Voor het beveiligen van gevoelige pagina’s moeten websitebeheerders andere methoden, zoals authenticatie of IP-blokkering, toepassen.

Robot.txt maken

Om een robots.txt-bestand te maken, zijn er verschillende benaderingen die je kunt volgen, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare middelen:

 

Handmatige Creatie

 1. Open een teksteditor: Gebruik een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok (Windows) of TextEdit (Mac).
 2. Schrijf de regels: Voeg regels toe zoals User-agent: * en Disallow: /map/ om te specificeren welke crawlers toegang hebben tot welke delen van je site.
 3. Opslaan als ‘robots.txt’: Bewaar het bestand als ‘robots.txt’ in platte tekstformaat.
 4. Upload naar je website: Plaats het bestand in de hoofdmap van je website.

 

Gebruik van WordPress Plugins

 1. Installeer een SEO-plugin: Plugins zoals Yoast SEO of Rank Math hebben ingebouwde tools voor het bewerken van je robots.txt-bestand.
 2. Pas de robots.txt-instellingen aan: Gebruik de interface van de plugin om je robots.txt-bestand aan te passen en op te slaan.

 

Online Robots.txt Generators

 1. Zoek een robots.txt generator online: Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar.
 2. Voer de gewenste instellingen in: Stel de toegangsregels in volgens je voorkeuren.
 3. Download en upload het bestand: Download het gegenereerde bestand en upload het naar de hoofdmap van je website.

 

Elk van deze methoden biedt een efficiënte manier om een robots.txt-bestand te maken, afhankelijk van je technische vaardigheden en de specifieke behoeften van je website.

Robot.txt tips

Om het meeste uit uw robots.txt-bestand te halen, is het volgen van enkele richtlijnen essentieel:

 • Wees Specifiek: Zorg voor duidelijke en specifieke instructies in uw robots.txt-bestand. Dit helpt bij het voorkomen van verwarring bij zoekmachines en zorgt ervoor dat alleen de bedoelde delen van uw site worden uitgesloten van crawling.

 • Regelmatige Controles: Update uw robots.txt-bestand regelmatig en controleer het op fouten. Een foutief geconfigureerd bestand kan onbedoeld SEO-problemen veroorzaken, dus nauwkeurigheid is cruciaal.

 • Beperk Gebruik voor Belangrijke Inhoud: Gebruik robots.txt niet om essentiële pagina’s uit te sluiten van indexatie. Voor het beheren van belangrijke content zijn andere methoden meer geschikt.

 • Gebruik van Testtools: Zet tools in zoals Google’s Robots.txt Tester om te verifiëren dat uw robots.txt-bestand naar behoren functioneert. Het identificeren en corrigeren van fouten voordat ze een probleem vormen, is belangrijk.

Deze tips helpen om uw robots.txt-bestand effectief in te zetten voor zowel SEO-prestaties als de algehele gezondheid van uw website.

Voorbeeld robot.txt

Een standaardvoorbeeld van een robots.txt-bestand kan er als volgt uitzien:

User-agent: *
Disallow: /niet-indexeren/
Allow: /wel-indexeren/

In dit voorbeeld staat User-agent: * voor alle zoekmachines, Disallow: /niet-indexeren/ instrueert ze om de map ‘niet-indexeren’ niet te crawlen, en Allow: /wel-indexeren/ geeft aan dat de map ‘wel-indexeren’ wel gecrawld mag worden.

Robots.txt testen

Het testen van je robots.txt-bestand is cruciaal om te zorgen dat het correct functioneert:

 1. Google Search Console: Google biedt in Search Console een ‘robots.txt Tester’-tool. Hiermee kun je zien of je robots.txt-bestand effectief bepaalde URL’s blokkeert en of er fouten in het bestand staan.

 2. Handmatige Controle: Bezoek jouwwebsite.nl/robots.txt in je browser. Hier zou je het huidige robots.txt-bestand van je website moeten kunnen zien. Dit geeft je een basisidee of het bestand correct is geüpload en toegankelijk is.

Plugins voor robots.txt

Voor gebruikers van WordPress zijn er handige plugins die helpen bij het beheren van robots.txt:

 • Rank Math: Deze SEO-plugin biedt een intuïtieve interface om je robots.txt-bestand direct vanuit je WordPress-dashboard te bewerken. Het biedt ook hulpmiddelen om je SEO-instellingen te optimaliseren.

 • Yoast SEO: Yoast SEO biedt een vergelijkbare functie, waarmee je eenvoudig je robots.txt-bestand kunt aanpassen. De plugin geeft suggesties en waarschuwingen om veelvoorkomende fouten te voorkomen.

Beide plugins vereenvoudigen het proces van het bewerken en optimaliseren van je robots.txt-bestand, waardoor ze vooral nuttig zijn voor diegenen die minder technisch onderlegd zijn.

Conclusie

Robots.txt is een krachtig hulpmiddel voor websitebeheer en SEO. Een correct gebruik kan bijdragen aan een betere indexatie en zichtbaarheid in zoekmachines, terwijl fouten in het bestand negatieve gevolgen kunnen hebben. Het is daarom belangrijk dat websitebeheerders vertrouwd zijn met de werking en het correcte gebruik van robots.txt.