Oplossing voor uw bedrijf

Wat is Error 404 - Pagina niet gevonden

Een 404 error, vaak gezien als een “404 Not Found” foutmelding, treedt op wanneer een webbrowser een webpagina probeert te bereiken die niet gevonden kan worden op de server. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals wanneer de pagina is verwijderd, de URL verkeerd is ingevoerd, of de pagina is verplaatst zonder een redirect in te stellen.

Oorzaak en oplossing 404 error

Verkeerde URL

Een veelvoorkomende oorzaak van een 404 error is het verkeerd intypen van de URL. Controleer altijd of de URL correct is ingevoerd. Dit is een eenvoudige stap die vaak over het hoofd wordt gezien.

Verwijderde pagina

Als een pagina is verwijderd of verplaatst zonder een passende redirect, zal dit resulteren in een 404 error. Websitebeheerders moeten ervoor zorgen dat ze redirects instellen wanneer pagina’s worden verplaatst.

Problemen met de server

Soms ligt het probleem bij de server zelf. Als de server niet correct is geconfigureerd of problemen ondervindt, kan dit leiden tot 404 errors. Neem in dit geval contact op met de webhost of serverbeheerder.

404 pagina maken

Een 404 pagina is essentieel voor elke website. Het dient als een noodplan voor wanneer bezoekers een 404 foutmelding krijgen. Deze pagina helpt niet alleen bij het verminderen van frustratie bij gebruikers, maar verbetert ook de gebruikerservaring en behoudt de website’s professionele uitstraling. Hier zijn enkele belangrijke elementen voor een effectieve 404 pagina:

 • Duidelijke Communicatie: Laat gebruikers weten dat de pagina die ze zoeken niet gevonden kan worden.

 • Navigatie Links: Bied links naar de homepage of belangrijke secties van je website.

 • Zoekfunctie: Integreer een zoekbalk om gebruikers te helpen vinden wat ze zoeken.

 • Visuele Aantrekkelijkheid: Gebruik een creatief ontwerp of humor om de negatieve ervaring van de fout te verminderen.

 • Contactinformatie: Geef een manier om contact op te nemen voor verdere hulp, versterkt klantenservice en betrokkenheid.

Door een doordachte 404 pagina te maken, draag je bij aan een positievere ervaring voor gebruikers die per ongeluk de verkeerde weg op je website inslaan. Dit toont aan dat je om je bezoekers geeft, zelfs in kleine details.

404 pagina in WordPress

Het maken van een 404 pagina in WordPress zonder thema aanpassingen kan eenvoudig met een plugin. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Plugin Kiezen en Installeren:

  • Zoek in de WordPress plugin directory naar een 404 pagina plugin, zoals ‘404page’ of ‘All 404 Redirect to Homepage’.
  • Installeer en activeer de gekozen plugin.
 2. Configureren van de Plugin:

  • Ga naar de instellingen van de plugin, meestal te vinden in het WordPress dashboard.
  • Configureer de plugin volgens je voorkeuren, zoals het instellen van een aangepaste pagina of URL om naar te redirecten.
 3. Aanpassen van de 404 Pagina:

  • Maak een nieuwe pagina aan in WordPress die zal dienen als je 404 pagina.
  • Voeg aangepaste inhoud toe, zoals tekst, afbeeldingen en links, om bezoekers te helpen en betrokken te houden.
 4. Testen van de 404 Pagina:

  • Na het instellen van de pagina, test het door een URL op je website te bezoeken die niet bestaat.
  • Controleer of de 404 pagina zoals verwacht wordt weergegeven.


Door een plugin te gebruiken, kan je eenvoudig een 404 pagina in WordPress instellen zonder de noodzaak voor uitgebreide thema aanpassingen. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en helpt bij het behouden van bezoekers op je site, zelfs als ze een pagina tegenkomen die niet bestaat.

foutmelding 404 pagina niet gevonden

404 error invloed op SEO

404 errors kunnen indirect invloed hebben op de SEO van je website. Hoewel ze op zichzelf niet direct de zoekmachine ranking schaden, kunnen ze wel leiden tot een slechtere gebruikerservaring. Dit kan resulteren in een hoger bouncepercentage en minder tijd die bezoekers op je site doorbrengen. Daarnaast kan het hebben van veel 404 fouten een signaal zijn aan zoekmachines dat je website niet goed onderhouden wordt, wat weer kan leiden tot een lagere waardering. Het is dus belangrijk om 404 errors regelmatig te controleren en op te lossen, om zowel de gebruikerservaring als de SEO prestaties van je website te optimaliseren.

Bezoekers aandacht behouden na 404 foutmelding

Het effectief vasthouden van de aandacht van bezoekers na een 404 foutmelding is cruciaal voor het behouden van bezoekers op je website. Creatieve en grappige 404-pagina’s spelen hier een belangrijke rol in. Door het gebruik van een uniek en aantrekkelijk ontwerp, humoristische teksten of interactieve elementen, kan je de negatieve ervaring van een foutpagina ombuigen naar een positieve interactie. Dit vergroot de kans dat bezoekers op je site blijven navigeren, in plaats van deze te verlaten. Het personaliseren van 404-pagina’s om ze af te stemmen op je merkidentiteit kan ook bijdragen aan een memorabele gebruikerservaring, waardoor de kans op terugkerende bezoekers wordt vergroot.

Wat is een Redirect?

Een redirect is een methode om bezoekers en zoekmachines automatisch door te sturen van de ene URL naar de andere. Bijvoorbeeld, als een pagina is verplaatst of verwijderd, zorgt een 301-redirect ervoor dat bezoekers naar de nieuwe locatie of een alternatieve relevante pagina worden geleid, wat helpt bij het voorkomen van 404 errors.

404 Error Voorkomen

Het voorkomen van 404 errors begint met het regelmatig controleren van je website op gebroken links en het up-to-date houden van content. Gebruik maken van link-checking tools en het nauwkeurig bijhouden van pagina-veranderingen zijn effectieve methodes om 404 errors te minimaliseren.

404 pagina's vinden

Om 404 errors te vinden, kun je tools zoals Google Analytics of Google Search Console gebruiken. Deze tools bieden inzicht in de foutpagina’s die bezoekers tegenkomen, waardoor je gericht actie kunt ondernemen om deze problemen op te lossen.

Conclusie

Een 404 error is een cruciale indicator binnen de webnavigatie, die aangeeft dat de gevraagde webpagina niet gevonden kan worden. Het kan voorkomen door verschillende oorzaken, zoals een verkeerd getypte URL of een pagina die is verplaatst of verwijderd. Hoewel een 404 error een veelvoorkomend aspect is van het internet, is het belangrijk voor websitebeheerders om deze fouten te beheren en te minimaliseren om de gebruikerservaring te optimaliseren.